Obec Zbýšov
Kraj: Středočeský / Okres: Kutná Hora / Pověřený obecní úřad: Čáslav

Z jednání obecního zastupitelstva
                      2.4.2003
                        Předchozí jednání:
28.8.2002; 18.9.2002; 30.10.2002; 7.11.2002; 3.12.2002; 29.1.2003; 5.3.2003

Poslední zasedání zastupitelstva obce Zbýšov se konalo 2.4.2003 od 18 hod. v kanceláři starosty na OÚ Zbýšov.
Přítomni: K. Němcová, I. Vergner, A. Kličková, J. Martínek, L. Řeháčková,V.Tvrdík, J.Vonšovský.
Omluveni: L. Radil, Z. Vavřinová.
Hosté: Pan D. (Havlíčkův Brod).

1. Pan D. (Havlíčkův Brod) je majitelem pozemků vpravo při silnici ze Zbýšova na Čáslav za silničním mostem směrem k odbočce k Chvalovickému mlýnu. Pozemek je celý lemován dubovou alejí, na straně u lesa ke Zbýšovu je několik chat. Záměr D. s pozemkem je a) připravit pozemky k prodeji na chaty nebo b) k prodeji na rodinné domky nebo c) k prodeji pro podnikatelské účely (průmyslová zóna). Vyzývá obec Zbýšov, aby spolupracovala při investiční přípravě pozemků (zavedení vody, plynu a elektřiny, výstavba cest).
Stanovisko obce (I.Vergner): Obec vyčlenila tento pozemek v připravované urbanistické studii jako rezervu pro případnou výrobní, průmyslovou a podobnou zástavbu. Je to pozemek izolovaný lesem od Zbýšova a ostatní bytové zástavby, nejblíže jsou Opatovice, vzdálené asi 500 m. Zatím nejsou žádné požadavky na umístění podniku výrobního charakteru do obce Zbýšov. Prodej na chaty nebo rodinné domky vzhledem k uzavřenému přípravnému jednání urbanistické studie nepřipadá v úvahu. Není také důvod investovat do pozemků, jejichž budoucí využití není účelově a prostorově známé.
Usnesení: nesouhlas s nabídkou D. (
viz bod 15 zasedání 5.3.2003).

2. Cenová nabídka firem ucházejících se o zavedení vodovodu a úpravy příjezdové cesty do chatové osady na místě bývalého rekreačního střediska ve Zbýšově.
a) Unimont Hradec Králové (zaváděl ve Zbýšově plyn) - 261 915 Kč.
b) Stavitelství Procházka (zavádělo ve Zbýšově vodu) - 298 607 Kč.
Usnesení: zastupitelstvo vybralo firmu Unimont Hradec Králové.

3. Příprava realizace vodovodu a úpravy cesty (starostka):
a) Dosud není uzavřena kupní smlouva na 2 pozemky k výstavbě chaty (manželé N., Čáslav), pozemky jsou ovšem zaplacené.
b) Úhradu dotovaných nákladů na vybudování přípojek elektřiny k chatám (termín 15.2.2003) dosud nesplnili majitelé 4 pozemků, chybí 52 000 Kč.
Usnesení: Znovu vyzvat manžele N. k podpisu smlouvy; převést shromážděné prostředky na elektrické přípojky na účet Středočeské energetiky (STE), která realizuje elektrické přípojky; zahájit práce na zavedení vody a úpravě příjezdové cesty.

4. Starostka se dotázala V.Tvrdíka (stavební komise) na plnění usnesení z minulého zasedání:
a)
bod 2 - žádost manželů B.: dosud nesplněno.
b)
bod 8 - žádost občanského sdružení Pohodové Březí: místní šetření provedeno, jde o stavební náklady ve výši 5 - 10 tis. Kč (zazdění vchodu z čelní strany, uvnitř výstavba příčky a před vchodem výstavba malé verandičky - krytí vchodu před nepřízní počasí; vnitřní omítky).
Usnesení: souhlas.

5. Starostka informovala o nálezu mrtvé labutě na rybníce Kořenný v Březí. Usmrcení labutě vyšetřovala policie ČR se závěrem, že pták se zabil nárazem na elektrické vedení.

6. Starostka ínformovala o stavu přenesení pravomocí z bývalého okresního úřadu na obec Zbýšov v oblasti stavební komise. V současnosti jsou do rozhodovací pravomoci obce přeneseny stavební údržba, menší úpravy staveb a stavby menšího rozsahu. Po dobu příštích 18 měsíců si může obec vyškolit odpovědného pracovníka v této oblasti (absolvent SPŠS, ČVUT nebo jiná osoba, která složí zákonem předepsanou zkoušku). V případě, že obec takového pracovníka za 18 měsíců nebude mít, budou její pravomoci v oblasti stavební komise přeneseny na obec Čáslav. Usnesení: zastupitelstvo bere na vědomí.

7. Ředitel zbýšovské školy, mgr. Oliva, žádá o uhrazení autobusu pro děti na školu v přírodě ve výši 1 400 Kč. Usnesení: souhlas.

8. Žádosti o prominutí poplatku za svoz odpadů zaslalané OÚ Zbýšov:
a) Manželé P. (Ledeč n.S.) - chata Opatovice. Usnesení: žádost se zamítá.
b) Manželé K. (Čáslav) - chata 0103 Zbýšov. Usnesení: žádost se zamítá.
c) Pan V. (Čáslav) - chata 091 Zbýšov. Usnesení: žádost se zamítá.

9. Starostka informovala o došlé žádosti MZe ČR o dohledání příbuzných osob zemřelých v osadě Zbudovice. Jedná se o komplexní pozemkovou úpravu Přibyslavic.
Usnesení:
šetření ve Zbudovicích provede J.Martínek.

10. Starostka informovala o změněných skutečnostech ve věci nájmu Velkého zbýšovského rybníka. Probíhající nájemní smlouva je uzavřena až do konce r. 2007. Na základě usnesení z minulého zasedání (bod 9) nebude smlouva prodlužována. Nájemce přesto ze své vůle zvýšil roční částku nájemného na 49 tis. Kč. Usnesení: zastupitelstvo bere na vědomí.

11. Starostka předložila souhrn nákladů na zhodnocení bytu maželů P., Zbýšov 27 (viz bod 12 z minulého jednání), cca 40 tis.Kč. Usnesení: zastupitelstvo stanovilo výši nájemného 500 Kč měsíčně (návratnost investice 8 let).

12. Starostka informovala o naléhavém řešení bytové situace paní Š. (Zbýšov), která s dětmi odešla od manžela. Nouzově byla ubytována v rekreačním středisku ČKD v osadě Chlum (obec Zbýšov je majitelem ideální 1/2 objektu, spolumajitel souhlasí). Paní Š. slíbila, že si do 2 měsíců najde ubytování v Čáslavi a nouzové ubytování opustí.
Usnesení:
zastupitelstvo upouští na příští 2 měsíce od nájemného za nouzové ubytování.

13. Starostka informovala, že Úřad práce v Kutné Hoře odmítl na základě předpisů dotovat mzdu pracovníků na veřejně prospěšné práce pro obec. Jsou to: paní K. (Damírov), pani K. (Šebestěnice), pani V. (Kl. Chvalovice) a pan H. (Krchl. Lhota). Mzdové náklady na 1 měsíc práce pro tyto pracovníky činí 42 000 Kč, včetně zákonného pojištění. Za celou dobu zaměstnání (1.4. - 30.9.2003) mzdové náklady vč. pojištění činí 252 tis. Kč.
Usnesení: zastupitelstvo souhlasí se zaměstnáním těchto osob na dobu určitou.

14. Došla žádost paní Š. (chatařka Praha), chata č. 025 Zbýšov, o povolení výstavby žumpy u chaty o kapacitě 16 m3.
Usnesení: posoudí V.Tvrdík a s výsledkem předá k vyřízení starostce.

15. Došla žádost C. (chalupa Chlum), o povolení stavební údržby chalupy (výměna krytiny střechy a další úpravy).
Usnesení: posoudí V.Tvrdík a s výsledkem předá k vyřízení starostce.

16. Došla žádost paní R. (Chlum) o zrušení služebního telefonu.
Usnesení: souhlas.

17. A.Kličková žádá, aby v Kl.Chvalovicích pracovníci OÚ uklidili listí kolem kapličky a provedli úklid veřejných prostranství. Usnesení: zajistí starostka.

18. A.Kličková tlumočí žádost pana S. (chalupa Kl.Chvalovice) o povolení vyřezat křoviny mezi olšemi u cesty na Chlum. Usnesení: souhlas s vyřezáním křovin, ne s kácením olší.

19. Starostka informovala, že v týdnu od 7.4. nastupuje do nemocnice. Zastupuje I.Vergner, veškerou agendu OÚ zajišťuje hospodářka OÚ, paní H.Dvořáková. Zároveň předložila podpisový vzor pro dispozice s účtem v ČSOB s vlastním podpisem k podpisu I.Vergnerovi a J.Martínkovi.
Usnesení: zastupitelstvo bere na vědomí.

20. I.Vergner znovu otevřel diskusi o znaku obce Zbýšov (viz bod 22 zápisu z 29.1.2003). Z posouzení zastupiteli vyplývá, že si přejí znak více doplnit zelení (smrkovými snítkami).
Usnesení: návrh znaku dopracuje I.Vergner a znovu předloží zastupitelstvu k posouzení.

21. Starostka informovala o přípravě 50. narozenin zbýšovského faráře P. Zygmunda Jamroze. Oslava bude 1.5.2003 ve zbýšovském kostele od 10 hodin.
Usnesení: zastupitelstvo bere na vědomí.

22. I.Vergner informoval o návštěvnosti internetových stránek obce Zbýšov. Od začátku registrace přístupů (7.11.2002) se k stránkám obce do konce března 2003 připojilo 563 návštěvníků, v r. 2003 to bylo již 387 návštěvníků, za únor 174 návštěvníků, za březen 112 návštěvníků, průměrná návštěvnost za celou dobu je 3,9 přístupu za den.
Usnesení: zastupitelstvo bere na vědomí.

23. Starostka informovala o situaci kolem dokončení rekonstrukce omítky kostela ve Zbýšově. V současnosti stojí farář před rozhodnutím zda se v r. 2003 vůbec začne. Starostka odhaduje situaci jako málo nadějnou.
Usnesení: zastupitelstvo bere na vědomí.

24. Nebyl stanoven termín příštího zasedání zastupitelstva, nejspíše se bude konat některou středu koncem dubna nebo začátkem května 2003.

S použitím zápisu, zhotoveného paní A. Kličkovou, připravil I. Vergner.

Zpět na homepage